Les emocions
  • 24 Febrer, 2016

Les emocions

Les emocions són processos d’adaptació psicològica a determinades situacions en què hem de respondre ràpidament per tal d’adaptar-nos a l’ambient en el qual ens trobem.
Les emocions es caracteritzen per ser de curta durada però en canvi, de màxima intensitat i les podríem definir com a inevitables ja que són la nostra resposta davant una situació concreta. Podem diferenciar entre emocions positives i emocions negatives. Quan ens trobem en situacions que poden suposar una amenaça per a nosaltres, desenvolupem emocions negatives, en canvi, quan estem davant d’una situació d’oportunitat, mostrem emocions positives. Les emocions negatives estan molt lligades a situacions en particular, en canvi, les emocions positives no es classifiquen de forma tan clara.
Les emocions positives universals i pilar del benestar de tota persona són: l’alegria, l’amor, la satisfacció i l’interès.
L’alegria, per la seva banda, amplia el repertori de pensaments i accions que duem a terme i construeix recursos físics, intel•lectuals i socials que la persona pot continuar utilitzant en el futur.
L’interès requereix de certs nivells d’esforç i atenció, ja que ens duu a voler descobrir i viure experiències noves. Una conseqüència lògia és l’augment de coneixement.
La satisfacció comporta canvis a nivell cognitiu, molt més que en l’estadi físic. A més a més, aporta una nova visió del món interior i exterior. I per últim, l’amor. Aquesta emoció es considerada la més diferent de totes les altres, ja que podem discernir diferents tipus d’amor, en funció de la persona que el rebi.
La premissa més important que extraiem quan parlem d’emocions és que per a ser feliços hem de treballar les emocions positives.

Però què fer quan una emoció negativa s’instal•la a la nostra vida? Com la gestionem?

Tan important és gestionar una emoció negativa com conviure amb una de positiva. Les emocions negatives són aquelles de les quals hem intentat fugir i han quedat sense resoldre. Les emocions negatives no tots les classifiquem de les mateixa forma, ja que en part, és una qüestió de creences i del nostre entorn que ens condiciona.
Però l’aparició de les “emocions negatives” al llarg de la nostra vida no significa que no tinguem bona qualitat de vida sinó que el que ens atorgaràs bona qualitat és la superació dels diferents obstacles que trobem al camí. Hem d’aconseguir que les emocions negatives i tòxiques es converteixin en emocions positives que enlloc de restar, sumin felicitat i benestar.
Com podem gestionar les emocions negatives?
- Pensem abans en actuar.
- Donar-nos temps per a processar les emocions que ens generen conflicte
- Hem de buscar exemples que ens inspirin i ens animin a anar un pas més enllà
- Hem d’avaluar els nostres objectius honestament i ser coherents amb nosaltres mateixos
- Ajudar als altres, ens facilitarà demanar ajuda quan ho necessitem.
Les emocions que sentim en una situació concreta deriven en pensaments i en unes conductes determinades. És a dir, tot pensament que tenim ens provoca una emoció.
És aconsellable buscar un pensament positiu per a cada negatiu que sentim, amb l’objectiu de sentir-nos més positivament i que les conductes derivades també ho siguin.

Contacta amb mi

Posa't en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible.

    CONSULTA DE LLEIDA

  • Av. Rovira Roure 40, Altell Esc. Dreta, 25006 Lleida

  • 654 198 778
  • email
  • www.espaiicsi.com
En acceptar aquest formulari, accepta la nostra política de privacitat
En acceptar aquest formulari, dona el seu consentiment

Missatge enviat correctament, aviat ens posarem en contacte amb vostè.

¡Hola! Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso de esta web. Así podemos mejorar tu experiencia de navegación y uso, además de poder mostrarte contenido publicitario de tu interés. Al continuar navegando entendemos que aceptas nuestra Política de Cookies. Aceptar