- 05 Febrer, 2024
terapia familiar
1. Avaluació inicial. En la primera sessió, el terapeuta es familiaritza amb la família i les seves dinàmiques. Es parla dels objectius i expectatives.
2. Identificació de problemes, de patrons i rols. El terapeuta ajuda la família a identificar els problemes i conflictes que desitgen abordar. Això pot incloure l'exploració de patrons de comportament i comunicació. També explora els rols que els membres exerceixen en la dinàmica familiar. Es cerca resoldre els conflictes de manera constructiva, fomentant l'enteniment mutu i la cerca de solucions que beneficiïn a tots els membres de la família.
3. Desenvolupament d'estratègies. El terapeuta treballa amb la família per a desenvolupar estratègies i tècniques que promoguin la comunicació efectiva, la resolució de conflictes i la comprensió mútua. Es treballen habilitats de comunicació efectiva, escolta activa i expressió d'emocions de manera saludable.
4.Pràctica i aplicació. La família practica primer aquestes estratègies en teràpia per a després aplicar-les en la seva vida diària. S'enfoca a enfortir les relacions familiars, promovent l'empatia, la comprensió i el suport mutu i canvi de perspectives (comprendre les perspectives i experiències dels altres, la qual cosa pot portar a un canvi en la forma en què es perceben i es relacionen entre si).
5. Seguiment. Les sessions de teràpia familiar generalment són regulars i s'estenen durant un període de temps, la qual cosa permet el seguiment del progrés i l'adaptació de les estratègies segons sigui necessari teràpia familiar.
Beneficis de la teràpia familiar
• Millor comunicació: promou una comunicació més efectiva entre els membres de la família. Sovint, els problemes familiars s'agreugen a causa de la falta de diàleg obert i honest.
• Resolució de conflictes: La teràpia familiar proporciona eines per a abordar els desacords de manera constructiva. Els terapeutes poden ajudar a identificar patrons de conflicte i treballar en solucions que beneficien a tots els membres de la família.
• Vincles enfortits: les famílies poden comprendre millor les necessitats, valors i objectius de cada membre. Això contribueix a un ambient més saludable i solidari en la llar.
• Maneig de les crisis i canvis: La teràpia familiar brinda suport emocional i estratègies per a afrontar aquests moments desafiadors junts, ajudant la família a adaptar-se i créixer.
• Enfocament en els recursos familiars: Es busca identificar i utilitzar els recursos interns de la família, com a fortaleses i habilitats, per a superar els desafiaments.
La teràpia familiar pot ser breu o a llarg termini, depenent de la naturalesa i la gravetat dels problemes. Els terapeutes familiars poden utilitzar una varietat d'enfocaments i tècniques, i la participació activa de tots els membres de la família és fonamental per a l'èxit del procés terapèutic.