Insomni
  • 11 Maig, 2017

Insomni

Si hi ha una paraula que solem abusar en les converses quotidianes és l'insomni.
Gairebé totes les persones tenim algun trastorn del son durant algun moment de l'any, pel que no és estrany escoltar algú dient que pateix d'insomni perquè no pot dormir, perquè no agafa el son a una hora adequada o perquè li costa quedar-se dormit.
No obstant això, tot i fer servir el terme a lleugera l'insomni crònic és un patiment preocupant i que pot ser un símptoma d'alguna altra condició emocional. Bàsicament l'insomni és un trastorn del son marcat per la dificultat per quedar-se adormit o mantenir-se adormit, incloent despertar massa d'hora. El més complicat de l'insomni és que els patrons i necessitat de la son varia segons cada individu, però en línies generals podríem afirmar que una persona podria estar patint d'insomni crònic si teniu problemes per dormir durant almenys tres dies a la setmana.
Segons els científics especialistes, l'insomni no es defineix per la quantitat d'hores que es dormen, o quant triga la persona en agafar el son, ja que aquests són paràmetres molt subjectius, així que un dels signes d'alerta sol ser la forma en què la falta de son afecta el ritme quotidià de la vida de la persona.
Quan l'individu té problemes per quedar-se adormit, es diu que pateix d'insomni inicial. Si es desperta durant la nit, se l'anomena Insomni mitjà i si es desperta molt abans del que hauria, llavors té insomni terminal. Així mateix, l'insomni pot ser episòdic, recurrent o persistent. El episòdic sol durar un període d'un a tres mesos dins d'un any; si els símptomes duren més de tres mesos, és persistent però es considera recurrent si els episodis es repeteixen més de dues vegades l'any. Un dels aspectes més problemàtics de l'insomni és l'impacte que la falta d'un descans adequat té sobre la vida de la persona, afectant les seves funcions cognitives, ocupacionals i comportamentals. Una persona amb insomni té problemes enfrontant les seves responsabilitats, no pot concentrar-se, és irritable, no té energia, està desorientada i és abúlica.

Causes de l'insomni
Ha un gran nombre de causes de l'insomni. En primer lloc, hi ha factors que predisposen a un individu a patir d'insomni, com tenir més de seixanta anys, ser de gènere femení i haver tingut un historial de depressió. Hi ha factors externs que poden afectar negativament el teu patró del son, com el jet lag, torns de treball extrems, ingerir estimulants com el cafè o nicotina, un nou medicament, exposar-se a llum brillant, entre moltes altres; però el que realment mereix atenció l'insomni causat per afeccions de naturalesa emocional. L'estrès, depressió i ansietat poden causar insomni, ja que fan que els patrons de son s'alterin, i en la majoria dels casos una combinació de factors són els que desencadenen l'insomni crònic. Hi ha comportaments que perllonguen i retroalimenten el problema, fent que la persona caigui en un cercle viciós del qual resulta complicat escapar. Per exemple, preocupar-se perquè no pot dormir i passar diverses hores donant voltes al llit, per després dormir tard, aixecar d'hora i després prendre grans quantitats de cafè per mantenir-se despert o una migdiada a mitja tarda, que acaben llevant-qualsevol vestigi de son; i com no pots dormir, comences a preocupar-te i inicies el cicle novament.


Tractament de l'insomni
Anar a consulta amb un especialista per curar l'insomni és una solució lògica i encertada, ja que un professional de la psicologia disposa de les eines necessàries per acompanyar l'individu durant el procés d'adaptació a una nova rutina, o per treballar afeccions com la depressió, l'ansietat i estrès crònic. Així mateix, un psicòleg pot ajudar a crear nous hàbits que facilitaran l'trencar amb el cercle viciós de l'insomni. L'enfocament del tractament dependrà de l'especialitat del professional que esculli, però sempre serà una solució efectiva i permanent.
Normalment el tractament psicològic de l'insomni estarà orientat a curt termini a recuperar el patró del son, ja mig o llarg termini, atendre les causes emocionals que van portar a la alteración. Alguns exercicis de relaxació per a l'insomni poden ser una tècnica efectiva per eliminar o reduir l'ansietat, l'estrès i la tensió que s'acumulen en el cos i fan que es faci complicat agafar el son. També, concentrar-se directament en allò que interrompen els patrons de son i complementar-ho amb tècniques per reemplaçar aquestes idees negatives que es relacionen amb el moment de dormir i que produeixen preocupació, estrès o ansietat.

Consells per dormir millor
Hi ha petits canvis que poden fer-se per tenir un descans de qualitat i que podran ajudar a alleujar l'insomni episòdic:
- Crea i respecta horaris. Tracta d'anar-te'n al llit i despertar a la mateixa hora cada dia.
- Tracta de despertar-te amb els primers raigs del sol, ja que la llum natural té un efecte directe en el rellotge circadià, aquest rellotge intern que regula el teu ritme de son.
- Crea una rutina relaxant. Pot ser alguna cosa com prendre un bany tebi, llegir alguna cosa plaent i simple, el que sigui que t'ajudi a deixar anar les tensions abans d'anar a dormir. Repeteix-ho cada nit perquè el cervell ho relacioni amb el son.
- Evita els menjars abundants, l'alcohol, cigarrets i cafeïna poques hores abans de dormir.
- Mantingues l'habitació freda i dorm amb flassades
- No et quedis al llit mirant el sostre. Si no pots dormir, llegeix, escolta música, veu televisió, el que et relaxi però no et quedis en silenci preocupat per l'insomni, perquè això pot causar angoixa i ansietat.
- Reserva el llit només per dormir, evita menjar, llegir o fer qualsevol altra activitat en ell. La idea és que el teu cervell relacioni aquest espai amb el descans.
- Aprèn algun exercici de relaxació que puguis practicar al moment de dormir, per promoure la relaxació i descans profund.

Contacta amb mi

Posa't en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible.

    CONSULTA DE LLEIDA

  • Av. Rovira Roure 40, Altell Esc. Dreta, 25006 Lleida

  • 654 198 778
  • email
  • www.espaiicsi.com
En acceptar aquest formulari, accepta la nostra política de privacitat
En acceptar aquest formulari, dona el seu consentiment

Missatge enviat correctament, aviat ens posarem en contacte amb vostè.

¡Hola! Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar el uso de esta web. Así podemos mejorar tu experiencia de navegación y uso, además de poder mostrarte contenido publicitario de tu interés. Al continuar navegando entendemos que aceptas nuestra Política de Cookies. Aceptar