- 21 Setembre, 2016
Controlar la ira
Enfadar-se no només és normal sinó també que és necessari. El problema apareix quan ens enfadem molt i massa sovint, per aquest motiu és especialment important saber-la gestionar i expressar-la.
Una situació que per mi no desencadena cap emoció, per una altra persona pot esdevenir un motiu important per sentir ira. Aquest procés és degut que les emocions estan relacionades amb els pensaments, és a dir, cada persona té un conjunt de pensaments associats que esdevenen en unes emociones o unes altres.
Ens podem trobar davant de dos tipus de situacions que ens generin ira; situacions frustrants i situacions aversives.
Entenem com a situació frustrant aquella en què se’ns talla la consecució d’un objectiu que teníem fixat. També ens genera frustració, la transgressió de normes i drets. Aquelles situacions en què ens tracten injustament ens generen molta ira. I finalment, quan esperem una recompensa (lògica per nosaltres) i aquesta no apareix.
Les situacions aversives són aquelles experiències desagradables que propicien la ira, expressant conductes agressives.
Però que passa quan la ira ens domina? Quan ens enfadem per tot i tot ens molesta entrem en un cercle viciós en què cada cop sentim més ira i ja és imparable controlar-ho.
La comunicació és una eina vital per a poder expressar i alliberar la nostra ira. Del contrari ens convertirem en bombes de rellotgeria, apunt de saltar en qualsevol moment.