- 08 Agost, 2016
Reeducacions en lecto-escriptura
Avui en concret parlem de la reeducació en el procés de llegir i escriure, és a dir, tornar a aprendre però adequant el procés a les possibilitats de cada nen.
Per a que la reeducació doni els fruits esperats, és important que oferim als petits activitats motivadores i amenes de la lectura i l’escriptura.
Primer de tot hem d’avaluar els aprenentatge adquirits i dictaminar quins s’han de potenciar i quins millorar:
Comencem amb la lectura:
La lectura és una activitat de descodificació dels signes escrits que acaba en la comprensió d’una oració i/o text. Quan un nen aprèn a llegir, primer divideix les paraules en grafemes, desprès els hi dóna un so que uneix amb la resta de fonemes per a finalment donar un significat a la paraula.
Existeixen diferents proves per a dur a terme una evolució psicopedagògica de la lectura. En aquest tipus de proves es mesura la identificació de les lletres, els processos lèxics, els processos sintàctics i semàntics. A més a més, per a poder avaluar els processos perceptius de la lectures, es realitzen dos tipus de proves; una d’elles amb signes gràfics i l’altra, amb signes lingüístics. Alguns dels errors més comuns que s’identifiquen en aquest tipus de proves són: la substitució, la rotació, la inversió sil•làbica, l’omissió o la repetició.
Ara anem a l’escriptura:
L’escriptura per si mateixa implica la capacitat de redactar textos, com unió de paraules per a transmetre un missatge. En l’escriptura intervenen processos cognitius: processos motors, selecció de paraules, construcció d’estructures sintàctiques i, planificació del missatge.
Per a dur a terme l’avaluació psicopedagògica de l’escriptura s’avaluen diferents paràmetres como els processos motius (coordinació visuo-motriu, dictats i passar de minúscules a majúscules), selecció de paraules (dictats, reomplir buits, completar significats de paraules), la construcció d’estructures sintàctiques (construcció d’oracions a partir de paraules o puntuar textos), i la planificació del missatge (descripció d’un dibuix o redacció d’una historia a partir de vinyetes).
La lectura i l’escriptura són processos vitals i bàsics per a tota persona, per això, hem de plantejar-ho com una activitat enriquidora que aporta més que no pas requereix. Treballem les reeducacions en un entorn positiu i agradable oferint multitud d’eines per a trobar aquella que millor funciona en cada cas.